MEDUSA: Chráňme zákazníkov, nelikvidujme gastrobiznis

21.08.2020 Bratislava

Bratislava 21. augusta (OTS) - Medusa masívne testuje zamestnancov a dezinfikuje všetky prevádzky. Najlepšia pomoc pre gastro by bolo zníženie DPH na úroveň okolitých krajín.

Medusa, najväčšia slovenská gastro spoločnosť s viac ako 40 prevádzkami a 1000 zamestnancami, upozorňuje na možné ďalekosiahle dopady na gastro sektor, ak sa zrealizujú plošné a príliš radikálne obmedzenia hromadných podujatí v interiéroch a zatváranie podnikov už o 23. hodine, o ktorých vláda uvažuje. Táto podmienka je napríklad pre nočné kluby, z ktorých väčšina sa otvára o 22. hodine a zatvára skoro ráno, likvidačná.

„Žiaden z potvrdených prípadov slovenskej nákazy nebol z nočného podniku či reštaurácie,“ upozorňuje Peter Štecko, CEO skupiny Medusa a pokračuje: „Ak sa už musia zaviesť mimoriadne opatrenia, mali by byť geograficky cielené a po stabilizácii situácie okamžite uvoľňované. Ďalšie celoplošné obmedzovanie podnikania je cesta do pekla.“ Podľa dostupných informácií väčšina nových prípadov pochádza z cestovania a prostredia cudzineckých ubytovaní a ich nárast zjavne vychádza z lepšieho dosledovávania ohnísk nákazy oproti minulosti.“

Skupina Medusa pravidelne dezinfikuje všetky svoje prevádzky a všade postupne inštaluje špeciálne Germicidal UV žiariče, ktoré v dvoch režimoch (dennom a nočnom) likvidujú všetky vírusy. V obľúbenom bratislavskom nočnom podniku Trafo majú všetci zamestnanci pri práci nasadené FFP2 respirátory a zamestnávateľom majú nariadené každé dva týždne povinné PCR testy. Medusa ďalej každý týždeň testuje šiestich vybraných pracovníkov každej svojej prevádzky. Zamestnanci, ktorí boli na dovolenke, hoci aj v krajine, ktorá je označená ako bezpečná, sa môžu vrátiť do práce až po absolvovaní PCR testu, ktorý im, samozrejme, zamestnávateľ prepláca v plnej výške.

Reštaurácie a gastro sektor sa stále nedostali na svoju predkrízovú úroveň. V Meduse sú na tom najhoršie prevádzky v biznis centrách a v bratislavskom Starom Meste, ktoré je a ešte asi aj dlho bude bez turistov. Aktuálne za tento júl skupina nedosiahla ani 80 % tržieb z minulého roka, pritom relevantný plán aj vzhľadom na rast nákladov bol na úrovni 108 %.

„Zvykáme si na novú realitu a chystáme sa na ťažké jesenné a zimné časy. Tu by nám, okrem nehysterických, presne cielených a rozumných opatrení proti šíreniu pandémie, veľmi pomohla plošná pomoc od štátu v podobe zníženia slovenskej reštauračnej DPH, ktorá v Európskej únii patrí medzi ďaleko najvyššie. To by bola skutočný pozitívny impulz pre domácu spotrebu a množstvo drobných gastropodnikateľov, ktorí z mnohých dôvodov nepožiadali alebo nemohli požiadať o štátnu pomoc,“ uzatvára Peter Štecko.

Slovenská DPH v reštauráciách je zákonom stanovená na 20 %. Susedné Rakúsko a Maďarsko majú túto daň len 5 %, Poľsko 8 % a Česká republika 10 %.
 

Vyberte región

mark