Bratislava
21. augusta (OTS) - Medusa masívne testuje zamestnancov a dezinfikuje
všetky prevádzky. Najlepšia pomoc pre gastro by bolo zníženie DPH na
úroveň okolitých krajín.
Medusa, najväčšia slovenská gastro spoločnosť s viac ako 40 prevádzkami a
1000 zamestnancami, upozorňuje na možné ďalekosiahle dopady na gastro
sektor, ak sa zrealizujú plošné a príliš radikálne obmedzenia hromadných
podujatí v interiéroch a zatváranie podnikov už o 23. hodine, o ktorých
vláda uvažuje. Táto podmienka je napríklad pre nočné kluby, z ktorých
väčšina sa otvára o 22. hodine a zatvára skoro ráno, likvidačná.
„Žiaden z potvrdených prípadov slovenskej nákazy nebol z nočného podniku či reštaurácie,“ upozorňuje Peter Štecko, CEO skupiny Medusa a pokračuje:
„Ak sa už musia zaviesť mimoriadne opatrenia, mali by byť geograficky
cielené a po stabilizácii situácie okamžite uvoľňované. Ďalšie
celoplošné obmedzovanie podnikania je cesta do pekla.“ Podľa dostupných
informácií väčšina nových prípadov pochádza z cestovania a prostredia
cudzineckých ubytovaní a ich nárast zjavne vychádza z lepšieho
dosledovávania ohnísk nákazy oproti minulosti.“
Skupina Medusa pravidelne dezinfikuje všetky svoje prevádzky a všade
postupne inštaluje špeciálne Germicidal UV žiariče, ktoré v dvoch
režimoch (dennom a nočnom) likvidujú všetky vírusy. V obľúbenom
bratislavskom nočnom podniku Trafo majú všetci zamestnanci pri práci
nasadené FFP2 respirátory a zamestnávateľom majú nariadené každé dva
týždne povinné PCR testy. Medusa ďalej každý týždeň testuje šiestich
vybraných pracovníkov každej svojej prevádzky. Zamestnanci, ktorí boli
na dovolenke, hoci aj v krajine, ktorá je označená ako bezpečná, sa môžu
vrátiť do práce až po absolvovaní PCR testu, ktorý im, samozrejme,
zamestnávateľ prepláca v plnej výške.
Reštaurácie a gastro sektor sa stále nedostali na svoju predkrízovú
úroveň. V Meduse sú na tom najhoršie prevádzky v biznis centrách a v
bratislavskom Starom Meste, ktoré je a ešte asi aj dlho bude bez
turistov. Aktuálne za tento júl skupina nedosiahla ani 80 % tržieb z
minulého roka, pritom relevantný plán aj vzhľadom na rast nákladov bol
na úrovni 108 %.
„Zvykáme si na novú realitu a chystáme sa na ťažké jesenné a zimné
časy. Tu by nám, okrem nehysterických, presne cielených a rozumných
opatrení proti šíreniu pandémie, veľmi pomohla plošná pomoc od štátu v
podobe zníženia slovenskej reštauračnej DPH, ktorá v Európskej únii
patrí medzi ďaleko najvyššie. To by bola skutočný pozitívny impulz pre
domácu spotrebu a množstvo drobných gastropodnikateľov, ktorí z mnohých
dôvodov nepožiadali alebo nemohli požiadať o štátnu pomoc,“ uzatvára Peter Štecko.
Slovenská DPH v reštauráciách je zákonom stanovená na 20 %. Susedné
Rakúsko a Maďarsko majú túto daň len 5 %, Poľsko 8 % a Česká republika
10 %.
0